Oamenii legii ar putea masura, in curand, intensitatea zgomotului pe care fiecare dintre noi il face in propria casa, daca vecinii reclama ca suntem prea galagiosi. Legea zgomotului, in baza careia autoritatile ar putea primi sonometre, a fost adoptata deja de Senat si va ajunge, in curand, pe masa de lucru a deputatilor.

Persoana reclamata poate fi amendata cu sume cuprinse intre 200 lei si 1.500 lei, in cazul in care nivelul zgomotului inregistrat de sonometru depaseste 35 dB in intervalele orare 7:00-14:00 si 16:00-23:00 si 30 dB intre orele 14:00-16:00 si 23:00 – 7:00.
Dupa adoptarea legii, autoritatile vor avea 3 ani in care sa se doteze cu sonometre. Intre timp, vor constata tulburarea linistii localarilor in maniera clasica, bazandu-se pe propriul auz.

Si la fel urmeaza sa faca si dupa scurgerea celor 3 ani, in cazul in care sonometrele n-ar fi suficiente sau s-ar defecta.

“Ministerul Afacerilor Interne ne-a sesizat faptul ca parte dintre situatii ar putea ramane neacoperite. In consecinta, am prevazut si posibilitate ca sonometrul sa inregistreze valori mai mici de 30 dB – 35 dB si, totusi, reclamantul sa fie afectat.

In acest caz, agentul va aplica metoda curenta, clasica de constatare, folosindu-si simturile. Pentru astfel de cazuri, am prezazut amenzi mai mici, cuprinse intre 200 si 1.000 lei” a declarat Matei Adrian Dobrovie.

Potrivit expertului sibian in acustica Marius Joldea, aceasta ultima masura e relativ inutila. Asta, pentru ca, desi oamenii percep sunetele in mod diferit, e aproape imposibil ca cineva sa fie deranjat de sunetele cu intensitate mai mica de 30-35 dB. Ar putea, in schimb, sa isi reclame vecinul ca sa-l sicaneze.
Tot contraventie constituie si depasirea nivelului de presiune acustica de 30 dB in locuinte intre orele 14:00-16,00 si 23:00-7,00 masurat in conditii similare.

Guvernul a emis un punct de vedere negativ la aceasta initiativa legislativa. “Modalitatea de calcul al nivelului de presiune acustica este nepotrivita in contextul in care la aparitia organelor de ordine publica solicitate prin apelul 112, astfel de activitati inceteaza”, a sustinut reprezentantul Guvernului, in plen.

Propunerea legislativa incadreaza tot la contraventii “tulburarea, fara drept, a activitatilor desfasurate in cladirile in care functioneaza institutii de invatamant, spitale sau alte centre de ingrijire medicala, instante de judecata alte autoritati publice centrale sau locale, institutii publice, regii autonome, societati regelementate de Legea societatilor nr 31/1990, lacase de cult, partide sau alte formatiuni politice, organizatii guvernamentale ori neguvernamentale, ambasade sau reprezentante ale altor state ori ale organizatiilor internationale de pe teritoriul Romaniei, in timpul de functionare, daca acesta se incadreaza intre 7:00-23:00 de catre orice persoana, prin depasirea nivelului de presiune acustica de 45 dB”.

Pentru intervalul orar 23:00 -7:00, nivelul stabilit este de 35dB.

Cand masurarea zgomotului nu se poate realiza din cauze ce tin de caracteristicile mijlocului tehnic a procedurii de masurare sau de natura zgomotului produs, constatarea contraventiilor se va face pe baza propriilor simturi ale agentului constatator.

Contraventiile referitoare la tulburarea prin zgomot a linistii publice pot fi constatate nu doar de catre ofiterii sau agentii de politie, ci si de catre primar, imputernicitii acestuia, ofiterii, maistrii militari si subofiterii din Jandarmerie, politistii de frontiera.

Daca prevederile legii sunt incalcate, amenzile se ridica pana la 1.500 de lei si se pot majora cu jumatate, in cazul repetarii contraventiilor.

https://stirideprahova.ro/wp-content/uploads/2018/03/Ţiuit-în-urechi-sau-tinitus.jpghttps://stirideprahova.ro/wp-content/uploads/2018/03/Ţiuit-în-urechi-sau-tinitus-150x150.jpgstiriphhomeLege,liniște,vecini,zgomotOamenii legii ar putea masura, in curand, intensitatea zgomotului pe care fiecare dintre noi il face in propria casa, daca vecinii reclama ca suntem prea galagiosi. Legea zgomotului, in baza careia autoritatile ar putea primi sonometre, a fost adoptata deja de Senat si va ajunge, in curand, pe masa...