Incendiul care a devastat catedrala Notre-Dame din Paris reprezintă cea mai teribilă pierdere pentru patrimoniul francezl. Clasată în patrimoniul mondial al umanității, această bijuterie de arhitectură gotică este monumentul cel mai vizitat din Europa. 30 de mii de vizitatori pe zi, 14 milioane pe an arata statisticile.

Originea focului – care a izbucnit de undeva de pe acoperișul catedralei – încă nu a fost stabilită. A fost deschisă o anchetă, care privilegiază ipoteza unui accident. De altfel, în cursul nopţii de luni, muncitorii de pe şantierul de restaurare au fost audiaţi de procurori.

Catedrala este înscrisă în patrimoniul mondial al UNESCO şi vizitată de milioane de pelerini anual şi de turişti. Pe 24 august 1944 de aici se făcea anunţul de eliberare de sub ocupaţia nazistă iar 26 de ani mai târziu, în 1970, catedrala găzduia funeraliile generalului Charles de Gaulle.

 În catedrala Notre Dame sunt păstrate trei relicve sfinte: Sfânta Coroană de Spini, o bucată din Crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos şi un cui cu care a fost pironit pe cruce. În mod normal, ele sunt expuse, în trei casete transparente, în fiecare primă zi de vineri din lună dar în postul Paştelui ele sunt expuse în fiecare zi de vineri. Ele urmau să fie expuse într-o procesiune de adoraţie în această săptămână sfântă pentru catolici. Mii de creştini vin de fiecare dată pentru a se închina la aceste relicve. Un responsabil al catedralei anunţă că a fost salvată coroana de spini (foto).

Vaticanul şi-a exprimat tristeţea faţă de acest incendiu izbucnit la Notre Dame, « un simbol al creştinătăţii în Franţa şi în întreaga lume. »

“ Suntem alături de catolicii francezi şi de populaţia locală. Ne rugăm pentru pompierii prezenţi acolo şi pentru toţi cei care fac totul posibil în acest moment pentru a face faţă situaţiei dramatice” a precizat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, într-un comunicat.

Potrivit secretarului de stat din Ministerul de Interne, Laurent Nunez, până în acest moment nu au fost semnalate persoane rănite în incendiu.

Pe 11 aprilie, 16 statui din aramă au fost înlăturate de pe turla catedralei. Ele nu au fost distruse aşadar în incediu.

Statuile aveau 3 metri înalţime şi cântăreau aproximativ 250 de kg. Ele au fost transportate la Périgueux, în Dordogne. Acestea urmau să fie restaurate pentru aşi regăsi locul, în 2022,  pe turla care acum s-a prăbuşit.

Flăcările au cuprins partea superioară a catedralei, inclusiv cele două turnuri de clopotniță. Imaginile de pe reţelele sociale arată cum iese fum deasupra clădirii vechi de 850 de ani. La fața locului, au fost mobilizate forțe importante de pompieri. Catedrala se află în renovare. Potrivit unui purtător de cuvânt al primăriei, catedrala a fost evacuată. Nicio persoană nu a fost rănită. Anul trecut Biserica Catolică din Franţa a făcut apel pentru a obţine fonduri pentru a salva catedrala, care intra într-o stare de degradare.

Primăriţa Parisului, Anne Hidalgo, a scris pe Twitter că în jur a fost creat un perimetru de securitate, vorbind despre un „incendiu teribil”. Primarul adjunct al capitalei franceze l-a etichetat și el drept unul „important”. Acesta le-a cerut oamenilor să stea la distanță pentru a nu îngreuna intervenția pompierilor.

În primele 36 de ore de la incendiul care a cuprins catedrala, au fost stransa din donații, suma aproximativă de un miliard de euro. Prima estimare a costului de reparații se învărte în jurul a 150 milioane euro.

Mai jos, puteți vedea primele imagini aeriene cu starea de după incendiu a catedralei Notre Dame din Paris (Știrile Smart TV)

https://stirideprahova.ro/wp-content/uploads/2019/04/12375022-6929643-image-a-4_1555482679561-819x1024.jpghttps://stirideprahova.ro/wp-content/uploads/2019/04/12375022-6929643-image-a-4_1555482679561-150x150.jpgstiriphculturahomeCOROANA DE SPINI,IMAGINI AERO NOTRE DAME,IMAGINI AERO PARIS,notre dameIncendiul care a devastat catedrala Notre-Dame din Paris reprezintă cea mai teribilă pierdere pentru patrimoniul francezl. Clasată în patrimoniul mondial al umanității, această bijuterie de arhitectură gotică este monumentul cel mai vizitat din Europa. 30 de mii de vizitatori pe zi, 14 milioane pe an arata statisticile. Originea focului -...